جهانگیر هدایت:

جایزه هدایت، جوانان را به نوشتن و ادبیات تشویق می كند

جایزه هدایت، جوانان را به نوشتن و ادبیات تشویق می كند به گزارش بازار مقاله جهانگیر هدایت، دبیر جایزه صادق هدایت، با اشاره به روند نوزدهمین دوره این جایزه، مهم ترین دستاورد آنرا تشویق جوانان به نوشتن و به سمت ادبیات دانست.



مرحله دریافت آثار نوزدهمین دوره جایزه ادبی صادق هدایت که به یاد این نویسنده، سالانه به داستان های کوتاه منتشرنشده زبان فارسی اعطا می شود، روز ۳۰ مهر ۹۹ با دریافت ۱۳۰۰ داستان کوتاه به پایان رسید. این جایزه را بنیاد صادق هدایت، از سال ۱۳۸۱ برگزار می کند؛ همچون برگزیدگان جایزه ادبی صادق هدایت می توان به این داستان نویسان اشاره کرد: ناتاشا امیری، مصطفی مستور، امیرحسین خورشیدفر، رابعه اقدامی، بهاره ارشد ریاحی و محسن کچویی.

جهانگیر هدایت، مدیر و بنیان گذار بنیاد صادق هدایت و برادرزاده او، در گفتگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره تفاوت های این دوره از جایزه داستان کوتاه صادق هدایت، اظهار داشت: در این دوره با وجود شرایطی که بر کشور و جهان حاکم است، شرکت کنندگان بیشتر از سال های گذشته بودند که برخلاف انتظار ما بود. تفاوت دومی که این دوره داشت تعداد کمتر خانم ها نسبت به دوره های پیشین بود، در این دوره ۳۵ درصد از شرکت کنندگان را خانم ها تشکیل دادند درحالی که در سال های گذشته معمولاً بیشتر از نیمی از شرکت کنندگان را شامل می شدند و سال قبل هر چهار برنده نهایی ما خانم بودند.

این نویسنده با اشاره به حضور شهرهای مختلف ایران در این جایزه، اضافه کرد: آثار خیلی از استان خراسان دریافت کردیم که تفاوت آن با دیگر شهرها چشم گیر بود. اصفهان هم که همیشه حضور پررنگی در این جایزه دارد، سال جاری هم در رتبه دوم استان های شرکت کننده جای گرفته است و بعد از آنها، لرستان، خوزستان و کرمانشاه، بیشترین آثار را ارسال کرده اند.

آثاری از کانادا و آلمان، در کنار داستان هایی از خراسان و اصفهان

وی با اشاره به دریافت آثار از خارج از کشور، اظهار داشت: دو نوع داستان از شرکت کنندگان خارج از ایران دریافت می نماییم، نخست از کشورهای همسایه که زبان آنها فارسی است، مثل افغانستان یا تاجیکستان که سال جاری هم چند داستان از نویسندگان افغانستان را دریافت کردیم. در این ۱۹ سال که جایزه هدایت برگزارشده است دو برنده از افغانستان داشتیم.

هدایت افزود: بخش دیگر آثاری که از خارج فرستاده می شود، در ارتباط با ایرانی ها خارج از کشور است سال جاری بالاترین آمار را کانادا، سپس آلمان و انگلستان داشتند. البته کشورهای دیگر هم برای ما داستان فرستاده اند اما این سه کشور به نسبت همه بیشتر داستان فرستاده اند.

هدایت در توضیح روند برگزاری جایزه اظهار داشت: داستان ها را برای داوران مرحله اول فرستاده ایم، چون داوری های ما دو مرحله است و داستان ها به دقت بررسی و بهترین ها انتخاب می شوند و در مرحله دوم داستان ها به دست داوران می رسد که هرکدام ده داستان را انتخاب می کنند، معمولاً داستان هایی که در این انتخاب ها مشترک باشند، بعنوان برندگان نهایی انتخاب می شوند.

مدیر بنیاد هدایت افزود: ما در مرحله دوم سه داور داریم که اگر داستانی را هر سه داور خوب تشخیص دادند، در نهایت برنده خواهد شد. مراسم پایانی این جایزه در روز تولد صادق هدایت یعنی ۲۸ بهمن ماه هر سال برگزار، برندگان نهایی معرفی و جوایز آنها اهدا می شود. به رسم هر سال، ما یک برنده اول داریم که تندیس صادق هدایت را دریافت می کند و ۳ داستان کوتاه لوح تقدیر و افتخار دریافت خواهند کرد که از نظر امتیازی هم هم ارز خواهند بود.

اختتامیه، حضوری نیست

هدایت درباره احتمال برگزار نشدن اختتامیه چنین توضیح داد: فکر نمی کنم تا بهمن ماه شرایط کرونایی تغییر کند و مشکل حل شود، به نظر نمی رسد بتوانیم جلسه ای داشته باشیم و مراسمی برگزار نماییم، بنابراین بعد از اعلام برگزیدگان، با دوستان تماس خواهیم گرفت که هر کدام به تنهایی برای دریافت جایزه بیایند.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا آثاری که از خارج از کشور دریافت می شوند، روند متفاوتی برای داوری را طی خواهند کرد اظهار داشت: این طور نیست که آثار متفاوتی باشند این ها داستان های جوانان است که از ایران مهاجرت کرده اند و کاملاً ایرانی هستند. تاکنون دو برنده از ایرانی ها خارج نشین داشتیم و به قدری داستان شان خوب و جذاب بود که برنده جایزه شدند.

این نویسنده، مهمترین دستاورد ۱۹ دوره برگزاری جایزه صادق هدایت را تشویق جوانان و نوجوانان به سمت ادبیات دانست و اظهار داشت: جوانان و نوجوانان را تشویق کرده ایم که از اقصی نقط کشور به ادبیات توجه ویژه ای داشته باشند و بنویسند.

جایزه ویژه شجاعت برای نویسنده ۱۳ ساله

هدایت اضافه کرد: در دوره های گذشته در بین شرکت کنندگان پسری ۱۳ ساله داشتیم که برنده جایزه نشد اما به خاطر شجاعتی که در ارسال اثر داشت و حضور خویش را در مسابقه صادق هدایت به ثبت رساند، جایزه ویژه ای به او دادیم. او جایزه نهایی را دریافت نکرد، جایزه ای به خاطر شجاعتش به جراتی که به خرج داد گرفت. سال جاری دختری ۱۳ ساله، برای ما داستان خویش را فرستاده است.

مدیر بنیاد هدایت، حفظ ارتباط با جوانان را خصوصیت دیگر این جایزه دانست و اظهار داشت: یکی دیگر از نکات مهمی که در این جایزه وجود دارد، این است که وقتی جوانان آثارشان را برای ما می فرستند چه در جایزه برنده شوند یا نه، ارتباط شان را با ما حفظ می کنند و از راه تمام راه های ارتباطی با ما در تماس هستند. این نکته حتی در کسانی که خارج از کشور هستند هم دیده می شود و این مورد بسیار مهم می باشد، ما هم به آنها اهمیت می دهیم و همیشه تشویق شان کرده ایم که ادبیات ایران را فراموش نکنند، چون ادبیات امروز وضعیت خوبی ندارد.

هدایت در آخر اظهار داشت: ما از روند جایزه تابحال نتایج بسیار خوبی گرفته ایم، تعداد بسیار زیادی شرکت کننده داشته ایم و در این ۱۹ سال که این جایزه را برگزار کرده ایم حدود ۴۰ هزار نویسنده معمولاً جوان در ایران و خارج از ایران در آن شرکت کردند و ما حدود ۲۵ تندیس و صد لوح به آنها داده ایم.



منبع:

1399/08/14
15:02:56
5.0 / 5
1347
تگهای خبر: شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی