اتاق گپ یا چت روم وب سایتی است که بخشی از وب سایت است، یا بخشی از یک سرویس آنلاین مانند آمریکا آنلاین است، که محلی برای جوامع کاربران با علاقه مشترک برای برقراری ارتباط در زمان واقعی فراهم میکند. اجتماعات و گروههای بحث در مقایسه، به کاربران اجازه ارسال پیامها را میدهند اما ظرفیت ارسال پیامها را ندارند. اکثر اتاقهای چت روم نیازی به کاربران ندارند تا نرمافزارهای خاصی داشته باشند؛ آنهایی که این کار را میکنند، مانند گپ رله اینترنتی (IRC)به کاربران اجازه میدهد تا آن را از اینترنت دانلود کنند.
کاربران اتاق گپ یا چت روم برای اتاق گپ انتخاب خود ثبتنام میکنند، نام کاربری و رمز عبور را انتخاب میکنند، و وارد یک اتاق ویژه میشوند (اغلب سایتها اتاقهای گپ چندگانه دارند). داخل اتاق گپ، به طور کلی یک لیست از افرادی که در حال حاضر آنلاین هستند وجود دارد، آنها هم هشدار داده شدهاند که فرد دیگری وارد اتاق گپ شدهاست. برای گپ زدن، کاربران یک پیام را در یک جعبه متنی تایپ میکنند. پیام تقریبا بلافاصله در بخش پیام عمومی بزرگتر قابلمشاهده است و کاربران دیگر پاسخ میدهند. کاربران میتوانند به اتاقهای گپ وارد شوند و پیامها را بدون ارسال هیچ کدام، عملی که به آن معروف است، بخوانند.
از آنجا که پیامهای اتاق گپ به خودی خود به خود و بلافاصله قابلمشاهده هستند، احتمال سو استفاده وجود دارد که ممکن است عمدی نباشد. میزبان سایت معمولا سوالات پرسیده شده را ارسال میکند تا کاربران را به رفتار اتاق گپ مناسب هدایت کند، مانند معرفی خودتان زمانی که وارد یک اتاق میشوید، زمانی که یک سوال یا پاسخ به یک کاربر خاص را هدایت میکنید و برای مثال کاربران مخرب را گزارش میکنید. کاربران آشوبگر ممکن است به صورت کلامی از chatters دیگر سو استفاده کنند، مکالمه را در انحصار خود بگیرند، و یا حتی آن را با تایپ کردن مکرر کلمه یا عبارت در مکالمه، یک عمل (که بیشتر به لغزش معروف است)، غیرفعال کنند.
اتاقهای گپ را می توان بر روی هر جنبه از تلاش انسانی و یا علاقه نشان داد: جوامع کنونی بر پایه فیلمهای کلاسیک، نسب ایرلندی، baton twirling، و مطالعات روانی وجود دارند. سایتهای مختلف مانند Yahoo، یک دایرکتوری سایت چت را فراهم میکنند. برخی دیگر، مانند انجمنهای اینترنتی MSN، کاربران را از طریق مراحل مورد نیاز برای ایجاد اتاق گپ خود هدایت میکنند.
کارکرد غالب چت برای کاربران ایرانی جنبه فراغتی و سرگرم کننده داشته که در اشکال مثبت و منفی تسهیل کننده و جبران کننده نیازهای ارتباطی آنها در دنیای واقعی است. سرعت ارتباط و سیال بودن از جمله علل گرایش به چت است که در روابط جنسیتی و دوستیابی جوانان پیامدهایی به دنبال دارد. فضای مجازی چترومهای اینترنتی به وسیلهای برای پرکردن اوقات فراغت جوانان مبدل شده که مرزهای تازهای در شکلگیری ارزشها پیش روی آنهاست. اگرچه در فضای چت، مرزبندیهای جنسیتی روز به روز ضعیفتر میشود، اما با این حال در بیشتر موارد جذابیتهای جنسیتی در روابط دنیای مجازی بیش از پیش حایز اهمیت است.مجاورت طولانی با فضای مجازی میتواند به فرهنگپذیری یک طرفه و تاثیرپذیری افراطی از هنجارها و ارزشها انجامیده و با تقویت پدیده جهانی شدن تعلقات ملی و سنتی کابران را تحت تاثیر قرار دهد.