۸۰ درصد جمعیت جهان زیر آسمان آلوده نوری کدام شهر های ایران آلوده تر اند

۸۰ درصد جمعیت جهان زیر آسمان آلوده نوری کدام شهر های ایران آلوده تر اند به گزارش بازار مقاله، نماینده انجمن بین المللی آسمان تاریک در ایران با اشاره به این که ۸۰ درصد جمعیت جهان زیر آسمان آلوده نوری قرار دارند، اظهار داشت: پروژکتورها در شهرهای بزرگ ایران قاتل تاریکی آسمان اند.



حامد میرزاخلیل نماینده انجمن بین المللی آسمان تاریک در ایران، در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به آغاز هفته جهانی آسمان تاریک اظهار نمود: هفته جهانی آسمان تاریک از تاریخ ۲۱ تا ۲۸ آوریل (۱ تا ۸ اردیبهشت) است و از سال ۱۳۹۳ بعنوان یک روز ملی در آمریکا معرفی شده و سپس به سطح بین المللی ارتقا یافته است.

هفته جهانی الودکی نوری؛ شعار سال جاری کاوش، تعهد و همرسانی

میرزاخلیل ضمن اشاره به شعار سال جاری که کاوش، تعهد و همرسانی است، بیان نمود: تحقیقات علمی اخیر نشان داده اند آلودگی نوری تأثیرات مخربی بر محیط زیست و گونه های جانوری دارد. بخصوص گونه هایی که شب و تاریکی را بعنوان بخشی از زندگی خود برگزیده اند، مانند کرم شب تاب، پرندگان مهاجر، خفاش ها و جغدها بشدت در معرض خطر انقراض قرار دارند. شعار سال جاری به این علت انتخاب شده که توجه به حفظ تاریکی آسمان و تأثیر آن بر حفظ جانداران جلب شود.

تلف شدن یک میلیارد پرنده در امریکا بر اثر برخورد با نورهای روشن

میرزاخلیل همینطور به علل نام گذاری سال جاری اشاره نمود و اظهار داشت: آمار کشته شدن پرندگان در یک یا دو سال گذشته در کل دنیا به ثبت رسیده است و این مورد به تبلیغات گسترده ای نیاز دارد تا مردم بخصوص طرفداران محیط زیست آگاه شوند. نقشه های دقیقی از دوره های مهاجرت پرندگان تهیه شده و در آمریکا آماری برابر با یک میلیارد پرنده که بر اثر برخورد با نورهای روشن و شیشه های ساختمان ها کشته می شوند، ثبت شده است.

مردم جهت کمک به پرندگان چراغ های اضافی را خاموش کنند

وی افزود: سال جاری تاکید بر این امر است که مردم می توانند با خاموش کردن چراغ های اضافی، نصب پرده یا طراحی شیشه ها با چسب های رنگی، به پرندگان کمک کنند تا متوجه شوند که آنجا بخشی از آسمان نیست و یک جسم دشوار می باشد که امکان دارد جانشان را به خطر بیندازد.

۸۰ درصد جمعیت جهان زیر آسمان آلودگی نوری زندگی می کنند

وی اظهار داشت: آمارها نشان داده است که ۸۰ درصد جمعیت جهان زیر آسمان آلودگی نوری زندگی می کنند که اصلا هیچ شانسی زیر این آسمان برای دیدن ستارگان و کهکشان ندارند.

هر سال بطور میانگین ۱۰ درصد از آسمان روشن تر می شود

میرزاخلیل ضمن اشاره به این که آلودگی نوری از زمان اختراع لامپ شروع شده است و هدف اولیه آن انجام فعالیتهای روزانه در شب بود، اضافه کرد: اما با گذشت زمان، کارکرد نور در شب به زیبایی و فضاسازی هم اختصاص یافته است و هر سال بطور میانگین ۱۰ درصد از آسمان روشن تر می شود.

تاریکی آسمان حیات گونه های شب زی را حفظ می نماید

نماینده انجمن بین المللی آسمان تاریک در ایران در ادامه تاکید کرد: توجه به کاهش آلودگی نوری و حس تاریکی آسمان می تواند به حفظ حیات گونه های مختلف جانداران کمک نماید و از تمام دعوت کرد تا در این خصوص به تلاشهای خود ادامه دهند.
پروژکتورهای سفید در شهر های بزرگ ایران قاتل تاریکی آسمان
میرزاخلیل در مورد آلودگی نوری در شهر های بزرگ ایران، عنوان کرد: خیلی از زوایای پروژکتورها و چراغ ها بگونه ای طراحی شده اند که بخش عمده ای از نور بسمت آسمان می رود و متاسفانه، خیلی از پیمانکاران و مدیران فکر می کنند که با تنظیم زاویه پروژکتور، محیط بیشتری را روشن می کنند. اما من تصاویری از شبهای مه آلود در تهران دارم که نشان داده است این پروژکتورها چقدر نور را به آسمان گسیل می دهند.
وی اضافه کرد: زاویه غلط چراغ ها و رنگ مورد استفاده در نور پروژکتورها هم تاثیر زیادی در افزایش آلودگی نوری دارد. با پیشرفت تکنولوژی LED، ساخت چراغ ها به طور عمده بسمت استفاده از نور سفید رفته است. نور سفید خاصیت پخش بیشتری در جو و مولکول های کره زمین دارد، برعکس نور زرد و قرمز که به مه شکن معروف هستند و در خیلی از ماشین ها که در مناطق مه آلود تردد دارند، یک نور زردی برای شکافتن مه تعبیه می شود تا راننده جاده را ببیند. اما نور سفید این توانایی را دارد که بیشتر در اتمسفر پخش شود و متاسفانه در سالهای اخیر، چه در ایران و چه در دنیا، شاهد سوئیچ کردن از نورهای زرد قدیمی به پروژکتورهای سفید LED هستیم.
نماینده انجمن بین المللی آسمان تاریک در ایران افزود: ال ای دی واقعا بد نیست و مصرف کمی و عمر بیشتری هم دارد، اما در خیلی از جاها ضرورتی به استفاده از نورهای سفید نیست. ضمن این که اگر نور سفید باشد و زاویه پروژکتور هم غلط تنظیم شده باشد، این تولید آلودگی نوری را چند برابر می کند.
وی همینطور تصریح کرد: آلودگی نوری را میتوان در شهرها و حتی روستاها تشخیص داد. بخصوص این که دیگر نمی توانیم ستاره ها را ببینیم و مخصوصاً وقتی که آسمان ابری باشد، ابرها را در آسمان می بینیم؛ اینقدر که نور از سمت زمین بسمت آسمان می رود و ما ابرها را به شکل روشن می بینیم. در صورتیکه اگر به نقاط تاریک و کویرهای دورافتاده بروید، این صحنه را نمی بینید. وقتی هوا ابری می شود، تنها از این که متوجه می شوید که ابری هست، متوجه می شوید که آسمان پرستاره دیگر نیست.
در داخل اتاق خواب هم آلودگی نوری وجود دارد
او در ادامه اظهار داشت: در داخل منزل هم ما فکر می نماییم که چراغ ها را خاموش می نماییم و در تاریکی به خواب می رویم، اما کره چشم ما و پلک ظریف ما قدرت پیشگیری از ورود نورهای مزاحم را به داخل کره چشم ندارد. همان مقداری نوری که از پنجره و کوچه وارد اتاق خواب می شود، سبب می شود که ساعت بیولوژیک انسان به هم بخورد. تستش هم خیلی راحت است؛ در تاریکی اتاق، دست را به شکل آرنج باز می نماییم و پس از چند دقیقه که چشم به تاریکی عادت کرد، اگر انگشتانمان را دیدیم، متوجه می شویم که در داخل اتاق آلودگی نوری داریم. متاسفانه در بیشتر شهر های بزرگ ایران، تمام منازل و اتاق خواب ها تحت تاثیر وجود نورهای مزاحم از بیرون هستند که مانع ترشح هورمون ملاتونین می شوند و این هورمون ساعت بیولوژیک را مبتلا به اختلال می کند.
ارتباط آلودگی نوری با تنظیم خوابیدن
نماینده انجمن بین المللی آسمان تاریک در ایران تصریح کرد: در داخل منازل نیز، نورهای مزاحم که از پنجره ها وارد می شوند، می توانند خواب و ساعت بیولوژیک انسان را مختل کنند. این نورها مانع ترشح هورمون ملاتونین می شوند که به تنظیم خواب کمک می نماید. در ایران و سایر کشورها، شاهد تغییر چراغ ها از نورهای زرد به سفید هستیم، اما متاسفانه ضوابط مشخصی در این حوزه وجود ندارد و تنها اداره برق مسئول روشنایی معابر است.
میرزاخلیل در مورد استانداردهای روشنایی جاده های بین شهری اظهار داشت: جاده های بین شهری دارای استانداردهای خاصی هستند و جداول مهندسی روشنایی وجود دارد که مشخص می کند برای هر معبر با عنایت به میزان تردد، چند لوکس نور باید تعبیه شود. متاسفانه، غیر از این هیچ قانون دیگری در داخل یا خارج از شهرها وجود ندارد. به همین دلیل، انجمن بین المللی ایده ای را تحت عنوان 'پارک های بین المللی آسمان تاریک' مطرح کرده است.
وی اضافه کرد: این پارک ها معمولا چند هکتار تا چند صد هکتار وسعت دارند و دارای قوانین و ضوابط سختگیرانه ای جهت استفاده از منابع روشنایی هستند. در اطراف این پارک ها، اگر شهر کوچکی یا مجموعه ورزشی وجود داشته باشد، منابع روشنایی آنها هم باید استاندارد باشد تا در وسط پارک دستخوش تغییر و اختلال نشود. هدف اینست که بازدیدکنندگان بتوانند کهکشان راه شیری را به وضوح مشاهده کنند.
دیدن کهکشان راه شیری از پارک های بین آلمانی اسمان تاریک
میرزاخلیل افزود: این پارک ها بگونه ای طراحی می شوند که هم عاشقان تاریکی آسمان بتوانند کهکشان را ببینند و هم گونه های خاصی که حیاتشان به تاریکی آسمان وابسته است، در آنجا زندگی کنند. این پارک ها به علاقه مندان به حیات وحش این امکان را می دهند که زندگی و فعالیت این حیوانات و حتی گیاهان را تماشا کنند. همچنین، در این پارک ها سکوهای آموزشی و تابلوهای علایم راهنمائی وجود دارد که به رصدگران و بازدیدکنندگان کمک می نماید تا بسمت های مناسب مورد هدایت قرار گیرند و امنیت آنها تأمین شود.
۲۰۰ تا ۲۲۰ پارک بین المللی آسمان تاریک در دنیا وجود دارد؛ کوشش برای ایجاد این پارک در ایران
او در ادامه اظهار داشت: هم اکنون، حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ پارک بین المللی آسمان تاریک در دنیا وجود دارد و در آسیا، پنج پارک از این نوع وجود دارد که یکی از آنها اخیرا توسط کشور عربستان بوجود آمده است. متاسفانه، ما هنوز در ایران این پارک ها را نداریم، اما درحال تلاش هستیم با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، ضوابط و قوانین در ارتباط با این پارک ها را به ثبت برسانیم.
نماینده انجمن بین المللی آسمان تاریک در ایران ضمن اشاره به این که خیلی از منجمان برای رصد ستارگان به اطراف شهر های بزرگ و در کنار روستاها سفر می کنند تا به آسمان مناسب کارشان دست یابند، اظهار داشت: آسمان شب در مناطق مختلف از لحاظ کیفیت متفاوت می باشد، در نجوم روش ها و کمیت های زیادی برای سنجش کیفیت آسمان شب وجود دارد که یکی از آنها حد قدر آسمان می باشد. قدر ظاهری کم نورترین ستاره ای که میتوان با چشم غیرمسلح دید را حد قدر آسمان گویند. هرچه آسمان شب تاریک تر باشد حد قدر افزایش خواهد یافت.
کدام شهرهای ایران بیشترین آلودگی نوری را دارند
وی افزود: تاریکی آسمان با قدر سنجیده می شود و حد قدر شرایط رصدی (میزان شفافیت) آسمان را مشخص می کند و هم کیفیت دید شخص را. تهران بیشترین آلودگی نوری را در کشور دارد به صورتی که ۵ سال قبل حدقدر یکی از رصدگاه های تهران در ۷۰ کیلومتری تهران ۶/۳ بوده و هم اکنون به زیر ۶ تنزل پیدا کرده است. هر چه این شاخص بالاتر برود اسمان پرستاره تر می شود و هرچه پایین تر اسمان کم ستاره تر می شود. شهر های مشهد، قم، شیراز، اصفهان و تبریز پس از تهران بیشترین آلودگی نوری را دارا هستند.

1404/02/05
11:44:42
5.0 / 5
21
تگهای خبر: آموزش , اختراع , استاندارد , امنیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان بازارمقاله در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
بازار مقاله MarketDoc
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی
بازار مقاله، مرجعی برای محققان و دانشجویان، با عرضه مقالات و کتب علمی باکیفیت و قیمت مناسب.