کند کردن روند پیری با تنظیم یک واکنش در سلول ها

کند کردن روند پیری با تنظیم یک واکنش در سلول ها بازار مقاله: تنظیم یک واکنش در سلول ها ممکنست به روش کارآمدی برای کُند کردن روند پیری تبدیل گردد.


به گزارش بازار مقاله به نقل از ایسنا و به نقل از نوروساینس نیوز، دانشمندان "دانشگاه فناوری نانیانگ" (NTU) سنگاپور دریافته اند هنگامی که واکنش استرس در سلول ها، در سنین بعد از تولید مثل فعال می شود، می تواند کلید کُند کردن پیری و افزایش طول عمر باشد.
دانشمندان در بررسی های آزمایشگاهی روی نوعی کرم لوله ای که شباهت هایی به انسان دارد، دریافتند که فعال کردن این واکنش استرس در کرم های مسن به واسطه تغذیه با رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا، طول عمر آنها را در مقایسه با کرم هایی که با رژیم غذایی معمولی تغذیه می شوند، بالا می برد.
به قول این گروه پژوهشی، این اولین دفعه است که ارتباطی بین واکنش استرس و پیری کشف می شود.
باآنکه باید پژوهش های بیشتری برای دستیابی به درک عمیق تر در مورد این مورد انجام شوند اما دانشمندان گفتند که یافته های آنها، روزنه ای را به سمت توسعه درمان هایی باز می کند که می توانند آغاز پیری را به تاخیر بیندازند یا حتی با اختلالات ناشی از افزایش سن مانند سرطان، زوال عقل و سکته مقابله کنند.
پروفسور "گیوم تیبو" (Guillaume Thibault)، زیست شناس سلولی دانشکده علوم زیستی دانشگاه فناوری نانیانگ و سرپرست این پژوهش اظهار داشت: پیری یک عامل خطر مهم برای انواع صدمه های انسانی، از بیماری های متابولیک مانند دیابت تا سرطان گرفته تا بیماری های عصبی است. از منظر بهداشت عمومی، تعیین مسیرهای سلولی که زیربنای فرایند پیری هستند، می تواند ما را یک گام به توسعه راهبردهای جدیدی برای درمان اختلالات در رابطه با افزایش سن نزدیکتر کند.
وی ادامه داد: باآنکه پژوهش ما نشان داد که یک رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا می تواند برای کُند کردن روند پیری و افزایش طول عمر در کرم های مسن سودمند باشد اما ما سفارش نمی نماییم که جمعیت سالخورده حالا به رژیم غذایی با قند بالا روی بیاورند. آن چه پژوهش ما نشان می دهد، اینست که تحریک بعضی از واکنش های استرس در سلول ها امکان دارد به افزایش طول عمر بیانجامد و فعال کردن این واکنش با دارو امکان دارد برای کاهش سرعت پیری سلولی حیاتی باشد.
دانشمندان علاوه بر نشان دادن اثر تنظیم کردن واکنش استرس در کرم های مسن، دریافتند هنگامی که همین واکنش در کرم های جوانی که از رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا تغذیه می کنند، خاموش می شود، به آنها کمک می نماید تا بیشتر از کرم هایی با رژیم غذایی معمولی زندگی کنند.
پروفسور "رونگ لی" (Rong Li)، مدیر "مؤسسه مکانوبیولوژی" (Mechanobiology Institute) در "دانشگاه ملی سنگاپور" (NUS)، بعنوان یک متخصص مستقل اظهار داشت: بیماری های متابولیک در صورت عدم درمان، عواقب جدی برای افراد مسن دارند. این پژوهش تأثیرگذار است چونکه دانشمندان یک مسیر سلولی را شناسایی کرده اند که بر طول عمر حیواناتی که با رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا تغذیه می کنند، تأثیر می گذارد.
وی ادامه داد: دانشمندان دریافتند که مهار کردن این مسیر، طول عمر این حیوانات را به صورت قابل ملاحظه ای بالا می برد. بنابراین، آنها باور دارند که هدف قرار دادن این مسیر امکان دارد طول عمر انسان های مبتلا به اختلال متابولیک را افزایش دهد.
این پژوهش، با ستون تحقیقاتی برنامه راهبردی پنج ساله دانشگاه معروف به "NTU2025" هم راستا است که بر سلامت و جامعه بعنوان یک حوزه دارای پتانسیل تأثیرات فکری و اجتماعی قابل توجه تمرکز دارد.
هنگامی که عوامل استرس زا سبب ایجاد پروتئین های مشکل ساز در سلول می شوند، سلول ها یک واکنش استرس را ایجاد می کنند. این واکنش، به پاکسازی پروتئین های مشکل ساز می پردازد تا تعادل را در سلول برقرار کند.
همچنین، پیری می تواند به تجمع پروتئین های بازشده منجر شود که دلیل آن، کاهش طبیعی توانایی سلول برای تولید پروتئین های سالم می باشد و همین موضوع، واکنش استرس را تحریک می کند.

پیری سالم تر
دانشمندان جهت بررسی اینکه واکنش استرس چگونه بر طول عمر حیوانات تاثیر می گذارد، این واکنش را با استفاده از گلوکز در کرم های لوله ای بالغ معروف به "کرم الگانس" (Caenorhabditis elegans) القا کردند. باآنکه کرم الگانس از نظر کالبدشناسی، به صورت قابل توجهی ساده تر از انسان است اما بر خیلی از ژن هایی تکیه دارد که انسان آنها را برای کنترل تقسیم سلول ها و برنامه ریزی مرگ سلول های معیوب به کار می گیرد.
دانشمندان بعضی از کرم ها را در دو مرحله مختلف زندگی، با رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا تغذیه کردند؛ در جوانی یعنی در آغاز بزرگسالی و در سنین بعد از تولید مثل یعنی زمانی که کرم ها پیر شده اند و نه بارورتر. یک گروه کنترل شده از کرم ها هم در تمام مدت با یک رژیم غذایی معمولی تغذیه شدند.
دانشمندان دریافتند کرم های پیری که رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا را دریافت کرده اند، ۲۴ روز عمر می کنند. این حدودا دوبرابر عمر کرم های جوانی بود که با رژیم غذایی مشابه تغذیه شدند. کرم هایی که رژیم غذایی معمولی داشتند، ۲۰ روز زنده ماندند.
کرم های پیری که رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا داشتند، در مقایسه با کرم هایی که رژیم غذایی معمولی داشتند، علاوه بر عمر طولانی تر، چابک تر بودند و سلول های ذخیره انرژی بیشتری داشتند که نشان دهنده پیری سالم تر است.


دانشمندان یک روز بعد از تغذیه کرم ها با رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا، فعالیت سه نشانگر استرس را که هر کدام مسئول یک مسیر سلولی بودند، زیر نظر گرفتند. آنها دریافتند که یکی از نشانگرهای استرس معروف به "IRE1"، در کرم های جوان به صورت قابل توجهی فعال تر از کرم های مسن است.
زمانی که دانشمندان ژن رمزگذار IRE1 را در کرم ها حذف کردند تا مسیر سلولی آغازگر استرس را خاموش کنند، دریافتند کرم های جوانی که از روز نخست با رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا تغذیه شده اند، ۲۵ روز عمر می کنند. این نتیجه نشان داده است افزایش فعالیت نشانگر استرس IRE1 که در کرم های جوانی که از روز نخست با رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا تغذیه می شدند، مشاهده می شد، مسئول کوتاه کردن طول عمر آنها است.
تیبو اظهار داشت: ما باور داریم رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا که به کرم های مسن داده می شود، واکنش آنها را تحریک می کند و مسیرهای سلولی خاصی را فعال می سازد. این رژیم غذایی نه تنها با استرس ناشی از گلوکز اضافی، بلکه با سایر استرس های ناشی از افزایش سن هم مقابله می کند و ثبات سلولی را باردیگر به دست می آورد.
وی ادامه داد: در مقابل، کرم های جوانی که تحت رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا قرار گرفتند، به علت فعال شدن بیش از حد IRE1، استرس را در سلول ها برانگیختند. این فعال سازی بلندمدت سبب شد سلول ها، مرگ سلولی را آغاز کنند.
تیبو افزود: یافته ها نشان می دهند دارویی که فعالیت IRE1 را کم کند و در عین حال، فعالیت دو نشانگر استرس دیگر را بیشتر کند، شاید برای کاهش پیری سلولی و افزایش طول عمر مناسب باشد.
برای تشریح بیشتر مکانیسم پیچیده ورای افزایش طول عمر حاصل از رژیم غذایی حاوی گلوکز بالا و همچنین، بررسی نحوه تعامل این مکانیسم با سایر فرآیندها در سلول ها، باید پژوهش های بیشتری روی کرم های لوله ای انجام شوند.
این پژوهش، در مجله "Nature Communications" به چاپ رسید.




منبع:

1401/07/29
14:08:14
5.0 / 5
448
تگهای خبر: پروفسور , پژوهش , تحقیق , چاپ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی